Behandlinger

Vores personale er klar til at hjælpe dig!

Ring til os: 33 21 38 34

Forebyggende tand- og mundpleje

Få råd og vejledning af forebyggende tand- og mundpleje

I vores klinike er vi specialister i forebyggelse af tand- og mundsygdomme og generel vedligeholdelse af tænderne. Vi rådgiver grundigt i tand- og mundpleje, så du kan forebygge frem for at helbrede. Vi undersøger dine tænder for begyndende paradontose, caries og andre tilstande.

Hvis du er udfordret på nogle af disse områder, giver vi rådgivning i den korrekte brug af tandbørsten, brug af mellemrumsbørster og tandtråd. Samt rådgivning i hvad du skal undgå for at holde dine tænder og mund i topform.

Hvad er god mundhygiejne?

 • Dine tænder er rene og frie for belægninger samt rester af fødevarer
 • Dit tandkød er lyserødt og bløder ikke og gør ikke ondt, når du børster og renser tænder

Det er vigtigt at holde en god mundhygiejne, så man undgår sygdomme i mundhulen. Med en god mundhygiejne forebygger du mod huller i tænderne, paradontose og tandkødsbetændelse og betændelse omkring evt. tandimplantater.

 

Hvor tit skal jeg gå til tandlægen?

Det er forskelligt fra person til persom hvor ofte man har behov for at gå til tandlæge. De fleste patienter går til tandlæge 1-4 gange om året.

Vi rådgiver naturligvis efter hvilken tandtype patienten har, men anbefaler at patienten kommer til en undersøgelse mindst en gang om året.

Huller i tænderne

Undgå huller i tænderne

Sådan undgår du huller

Det er ikke ligefrem fordi, at det er det fedeste at få huller i tænderne. Nogle personer kan som sådan ikke mærke det, så for dem er det ikke det helt store problem, når det kommer til smerte. Hos andre er det dog en helt anden sag, da det kan være utroligt smertefuldt og gøre rigtig ondt, hvis man spiser søde ting. Så derfor vil man helst undgå at få huller i tænderne.

Man kan dog godt undre sig lidt over, hvordan man så egentlig gør det på den nemmeste måde, så man undgår et dyrt besøg hos sin tandlæge. Det er egentlig meget simpelt, hvis man bør følger rådene.

Først og fremmest skal man bruge sin sunde fornuft. Det burde ikke være særlig svært at tænke sig frem til, da man ikke bare kan gøre hvad som helst, når man skal passe på sine tænder. En af de rigtig store syndere når det kommer til at få huller i tænderne, det er nemlig sodavand og generelle læskedrikke. I sodavand er der nemlig kulsyre, som ikke er særlig godt for tænderne. Når man så derudover drikke en drik, hvor der er rigtig meget sukker i, så er det slet ikke godt for ens tænder. Det giver nemlig meget hurtigt hul i tænderne, hvis man ikke er ansvarlig.

 

Tag ansvar for dine egne tænder

Hvis man så alligevel gerne vil drikke sodavand, sukkerholdige drikke eller spise søde ting, så er det også vigtigt, at man husker at tage ansvar for sine tænder. Man kan nemlig ikke bare gøre sådan noget uden af, at man får huller i tænderne. Derfor er det også meget vigtigt, at man børster sine tænder. Det er selvfølgelig generelt rigtig vigtigt, at man børster sine tænder mere end en enkelt gang om dagen, hvor man skal huske at være grundig. Det kan nemlig gøre en hel del, når man spiser og drikker søde sager.

Tandbørstning er nemlig rigtig vigtigt, så man holder ens tænder pæne og rene. Det er også med til at modvirke huller, da madrester og forskellige bakterier så ikke forbliver i munden, så hullerne kan opstå. Så det er rigtig vigtigt, at man børster sine tænder og gør det rigtig grundigt. En sidste ting, der i høj grad også kan hjælpe mod huller i tænderne, det er nemlig tandtråd. Det er rigtig svært at komme ind og få skidtet imellem tænderne, så man kan bruge tandtråd, så det ikke bare sætter sig fast der inde og skaber huller i tænderne.

Tandregulering

Tandregulering

Her på klinikken er vi specialister i tandregulering. Det betyder, at uanset hvilket tandstillingsproblem du måtte have, så skal vi nok finde en løsning. Vi tilbyder selvfølgelig tandregulering til alle – uanset om du er barn, ung eller ældre.

Vi ønsker at hjælpe alle med at få deres flotte smil igen.

Nedenfor ses de forskellige typer af tandstillingsfejl:

 • Skæve fortænder
 • Åbent eller dybt bid
 • Over- eller underbid
 • Kryds- eller saksbid
 • Tandmangel
 • Pladsmangel
 • Mellemrum mellem fortænder

Tandstillingsfejl kan i mange tilfælde slide dine tænder ned, eller medfører smerter i kæbeled og tyggemuskler. Oplever du én eller flere af ovenstående typer af tandstillingsfejl, så står vi klar til at hjælpe dig her på klinikken.

Tandregulering for børn og voksne

Når det kommer til tandregulering, så er formålet med alle behandlinger, at forebygge din tygge- og bidfunktion, selvom mange af vores patienter udelukkende gør det af kosmetiske årsager. Et godt eksempel er, at dit bid fungere fint, men måden dine tænderne fremstår på, når du smiler, kan gøre, at du ikke føler dig tilpas.

Her på klinikken tager vi os altid god tid til at sætte os ind i dit problem, og vi giver en professionel vurdering og rådgivning af, hvorvidt vi kan løse problemet ved hjælp af en tandregulering. Dermed kan du, som patient hos os, altid regne med en faglig og realistisk vurdering, hvor der er tænkt på dit ansigt og effekten af tandreguleringen.  

Tandblegning

Tandblegning udføres af Tandlæge Kristian Gauhl på Frederiksberg

Når du vil have det hvide smil

Mange mennesker er nok kede af misfarvede tænder, og vil gerne have gjort noget for at slippe af med det – hvilket er forståeligt. Når der laves en tandblegning får patienten et kit som indeholder en blegemiddel og en speciel tandpasta. Blegemidlet lægges i en skinne som patienten skal bruge hver nat i 14 dage. Dermed sikres den mest effektive og sikre tandblegning.

Hvad sker der?

Når man foretager en tandblegning sker der en mild ætsning af tandoverfladen. Hvis dine tænder egner sig til tandblegning, laves der en farvebestemmelse, så det sikres at tænderne får den korrekte farve ved en blegning.

Udfra et aftryk af dine tænder laves der en skinne som du får med hjem sammen med blegemiddel. Blegemidlet lægges i skinnen som du skal sove med.


Bivirkninger?

Du kan komme til at opleve ubehag når tænderne bleges. Det kan være smerter eller hvinen i tænderne. Det fortager sig, men kan for nogle føles ubehageligt.

Tandblegning er ikke farligt, men bør altid udføres i samarbejde med professionelle tandplejere.

Rodbehandling

Har jeg brug for en rodbehandling?

Der kan være flere grunde til at der er brug for en rodbehandling – det kan være et hul i tanden som er trængt ned i tandnerven, og åbner for bakterier. Et slag som har ødelagt en tandnerve eller gamle fyldninger som har lavet en revne i tanden, og skabt fri adgang til bakterier.

Så vidt tanden skal reddes, har du brug for en rodbehandling.

 

Hvordan foregår en rodbehandling?

En rodbehandling er en tandbehandling, som mange får foretaget op til flere gange. Når man rodbehandler gøres det for at fjerne bakterier, der er trængt i tandnerven. Bakterier kan skabe store skader i tandnerven og give voldsomme smerter, hvis de ikke fjernes.

Ved de fleste rodbehandlinger tages der først et røntgenbillede for at give tandlægen mulighed for at se dele af tanden som ikke er synlig i munden.

Der lægges en lokalbedøvelse så patienten ikke oplever smerter under behandlingen. Der bores et hul i tanden for at give adgang til tandnerven så bakterier og evt. dødt væv kan fjernes. Når det er gjort fyldes tanden op med rodfyldningsmateriale.

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på klinikken.

Tandproteser

Tandproteser

En protese er en aftagelig erstatning for en eller flere manglende tænder. Det vil sige, at man selv kan tage protesen ud og rengøre den, når man har brug for det.

Tandproteser anvendes af mange mennesker, da kun meget få er i stand til at bevare alle tænderne gennem hele livet.

Hvilke tandproteser findes der?

Der findes to forskellige proteser herunder delproteser, som benyttes, når nogle af tænderne mangler og helproteser som benyttes, hvis alle tænderne mangler.

Her på klinikken forklarer vi dig mulighederne for dig, og hvad der kan lade sig gøre i netop din situation. Vi tager selvfølgelig altid hensyn til dine ønsker og dine økonomiske situation, så behandlingen tilpasses den enkelte patient.

Delprotese

En delprotese erstatter nogle af tænderne, og kan sidde fast på to forskellige måder. Det er enten ved hjælp af bøjler, som sættes fast på de resterende tænder, eller den kan sidde fast på dobbeltkroner.

Helprotese

En helprotese erstatter alle tænderne i en kæbe, hvor man både kan få helprotese til over- og underkæbe. Protesen sidder fast ved hjælp af et undertryk, der skabes mellem slimhinden og protesen, hvorved protesen suger sig fast, når den monteres i munden.

Individuelle proteser

Hver enkelt protese udføres efter dine behov og ønsker samt vores faglige vurdering af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ville passe bedst til dig. Inden vi laver protesen, foretages der en grundig undersøgelse af din kæbe, bid og slimhinder samt røntgen af din mund og tænder. Dernæst afstemmer vi forventninger, funktion og protesen med dig, så vi sammen finder det bedste resultat.

Når protesen er lavet færdig, og du får den udleveret, så sørger vi for, at den passer helt perfekt. Dog er det meget normalt, at du skal til få konsultationer på klinikken i dagene efter, at du har fået protesen, da der kan opstå få justeringer.

Kroner og broer

Hvis du har en ødelagt tand, som ikke længere kan repareres med en fyldning, så den kan holde, er det behov for en krone. En krone kan gøre tanden holdbar, og sikre at den ikke knækker på et senere tidspunkt. En krone holder dermed sammen på tanden, så den ikke revner og falder ud.

Kroen kan fremstilles i mange forskellige materialer herunder guld, porcelæn eller en kombination af porcelæn og metal (metalkeramik). Kroner af guld er de stærkeste, og passer bedst til kindtænder. Ønsker du et mere naturligt look end guldkroner, så bør du vælge metal- eller porcelænskroner, da de ligner dine naturlige tænder.

Hvordan fremstilles en krone?

Før du kan få lavet en krone, er det nødvendigt at slibe din tand til og dernæst tages et aftryk af tanden. Dernæst benyttes aftrykket til at fremstille en gipsmodel af din tand, og via modellen kan kroen fremstilles. Inden kronen påføres, bliver den rettet til, så den passer perfekt ind i din mund med hensyn til sammenbid, farve osv.

Når kroen passer perfekt, sættes den fast på din tand, og du kan nu benytte tanden optimalt igen.

Hvad er en bro?

Har du mistede en eller flere tænder kan de erstattes af en bro eller implantat. Der er dog begrænsninger på, hvor mange tænder en bro kan erstatte, hvor en lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Broen er cementeret fast på dine naturlige tænder, og dermed kan det hurtigt føles som dine egen tænder. Broer bliver ofte fremstillet til dig, som ønsker et pænere udseende, eller ønsker flere tænder at tygge med.

Broer fremstilles i guld, porcelæn eller metalkeramik og på samme måde som ved kroner.

Kroner og broer udføres af Tandlæge Kristian Gauhl på Frederiksberg

Andre muligheder

Et alternativ til broer og kroner er en aftagelig protese, der går ind og erstatter en eller flere manglende tænder. En anden mulighed er, at man kan indsætte kunstige rødder også kaldt implantater, hvorpå man fastsætter kronen eller broen på.

Det kan være svært at vælge, hvilken løsning der passer bedst til dig. Derfor skal vi nok sætte tid af til at finde den rigtige løsning og give dig en realistisk vurdering på, hvad der kan lade sig gøre, og hvilken løsning som giver give det bedste og mest holdbare resultat.

Hvad skal jeg gøre efter behandlingen?

Når du har fået lavet en bro eller en krone, så er det vigtigt, at du holder dine nye tænder rene. Du skal derfor passe dem, som var det dine naturlige tænder. Du skal derfor huske at børste dem omhyggeligt med tandpasta og holde dem rene ved brug af fx tandstikker.

Tandkirurgi

Tandkirurgi

Der er behov for tandkirurgi, når der er tale om behandlinger, som kræver lidt mere end en normal tandbehandling. Her på klinikken klarer vi de fleste tandkirurgiske behandlinger, og derfor kan du forvente en tryg og effektiv behandling.

Når der er tale om behandlinger, som kræver tandkirurgi, er det ofte følgende:

Fjernelse af visdomstænder

Det er meget normalt, at visdomstænder bryder fint igennem, men tit mangler plads. Det kan dog også ske, at visdomstanden ikke vokser optimalt ud, og derfor er der behov for en operation. Man foretager en operation for at sikre de omkringliggende tænder, så der ikke opstår betændelse eller gør skade på disse.

 

Paradentose

Paradentose er en infektionssygdom i tandkødet og i knoglen, der sidder rundt om tandrødderne. Betændelsestilstanden medfører, at den knogle, der er omkring tænderne, langsomt nedbrydes og tændernes støttevæv forsvinder.

Døjer du med en paradentose, er det nødvendigt med en operation. Formålet med en operation er, at stoppe infektionens udvikling i tandkødet.

 

Betændelse på en rodspids

En ubehandlet betændelsestilstand kan medføre en betændt rodspids. Hvis en rodbehandling ikke kan løse problemet, er der behov for en mindre kirurgisk behandling.

Dette er tre eksempler på, hvornår der er behov for tandkirurgi. Vi bestræber os altid på at udføre en smertefri behandling – uanset indgrebets størrelse og situation. Vi sætter dig naturligvis ind i, hvordan behandlingen kommer til at gå, så du føler dig tryg i vores hænder.

Implantater

Hvad er implantater?

Implantater er en kunstig rod af metal, som indsættes i kæbebenet hvor naturlige tænder mangler. Implantater har en form som en skrue og er fremstillet af titanium, som har den egenskab at det er i stand til at indgå i forbindelse med levende knoglevæv.

Hvordan indsættes implantater?

Typisk indsættes implantater under lokalbedøvelse, så patienten ikke oplever smerte under behandlingen. Der anvendes ofte forskellige bor med stigende diameter, for at sikre at knoglen ikke varmes op under udboringen. Derfor anvendes der også vandkøling under udboringen.

 

Holdbarhed af implantater

Holdbarheden afhænger af naturlige faktorer, da vi er forskellige som mennesker. Faktorer som kan forringe overlevelse af implantat:

 • Rygning
 • Dårlig mundhygiejne
 • Korte implantater
 • Belastning p.g.a. hårdt bid
 • Svage knogler
 • Glemte kontrolbesøg hos tandlægen

Paradontose

Paradontosebehandling hos Tandlæge Kristian Gauhl på Frederiksberg

Hvad er paradontose?

Paradontose er en folkesygdom, de fleste får på et tidpunkt i livet. Paradontose kan sjældent ses med de blotte øje. Der er normalt tale om en langsomt fremskridende tilstand, selv efter lang kamp ender mange med at blive tandlæse p.g.a. sygsommen.

Hvem er særlig udsat for paradontose?

Alle kan på et tidspunkt få paradontose. Mænd og kvinder får det lige hyppigt, men hos kvinder kan tilstanden gå hurtigere under graviditet.
Disse forhold har betydning for udvikling af paradontose:

 • Rygning
 • Diabetes
 • Knogleskørhed
 • Nedsat immunforsvar
 • Mundtørhed
 • Alder

Behandling af paradontose

 • Tandsten og belægninger fjernes på tandkroner og rodoverflader i fordybede lommer
 • Tænder og fyldninger pudses
 • Tandlæge viser hvor på tænder der især er belægninger, og rådgiver i metoder til bedst mulig mundhygiejne

En udvidet beahndling kan evt. kræve en operation på angrebne tænder.

Syreskader

Hvordan opstår syreskader?

Der kan være flere årsager til syreskader på tænderne. En af årsagerne er indtagelse af sodavand, energidrikke, juice m.m. Samt vin, frugt og slik, men det kan også komme fra mavesyre i forbindelse med opkast eller sure opstød.

Spyt er med til at beskytte dine tænder. Hvis du ikke har så meget spyt, er der større chance for syreskader. Du kan lide af mundtørhed hvis du producerer mindre spyt, det kan forekomme p.g.a. medicin eller du evt. drikker for lidt i forbindelse med hård træning.

Hvordan kan syreskader behandles?

Er det mindre skader, kan tandlægen behandle med f.eks. flour, lakering eller små plastfyldninger. Men har dine tænder taget større skade, kan det blive nødvendigt med tandkroner og facader på flere tænder.

Behandlingen holder ikke resten af livet, så det er nødvendigt med flere reparationer – ofte resten af livet.
 

Gode råd når du drikker og spiser

 • Børst ikke tænder lige før, du får noget surt i munden, da det fjerner en beskyttende hinde på tænderne
 • Vent en times tid med at børste tænder, efter du har noget surt i munden
 • Børst tænderne rene to gange om dagen
 • Børst tænder med en blød tandbørste og en tandpasta med fluor
 • Gå regelmæssigt til tandlæge

Plastfyldninger

Plastfyldning hos Tandlæge Kristian Gauhl på Frederiksberg

En stærk og smuk fyldning

En plastfyldning benyttes ved huller og knækkede eller revnede tænder. I gamle dage fyldte man hullerne med bly, og det er derfor, man sommetider hører fyldninger omtalt som plomber. Senere blev sølv mere populært, som dog med sin temperaturfølsomhed øger risikoen for, at tanden knækker helt, og derudover har en negativ indvirkning på miljøet.

I dag er det derfor i langt de fleste tilfælde et stærkt plastmateriale, der fyldes i hullerne i tænderne, og det har mange fordele, som du kan læse mere om i det følgende.

Fordele ved plastfyldning

Hos Tandlæge Kristian Gauhl Bentsen har vi stor erfaring i at udføre plastfyldninger, som både i forhold til holdbarhed, styrke og udseende er et oplagt valg til at fylde huller og revner i tænderne ud med. Plastfyldningen limer til selve tanden, og det betyder, at tandlægen ikke skal bore lige så meget af tanden væk som ved andre former for fyldninger. Den limende effekt har endvidere den fordel, at risikoen for eventuelle yderligere revnedannelser i tanden mindskes.

Gennem årene er kvaliteten af plastfyldningerne blevet forbedret så meget, at de i dag udføres i et så stærkt plastmateriale, der sagtens kan måle sig med de omdiskuterede sølvfyldninger. Kombinationen af det stærke plastmateriale og den limende effekt resulterer i en tandfyldning af ekstremt høj styrke.

Rent æstetisk er en plastfyldning også et godt valg. Den kan nemlig opbygges med flere forskellige farvenuancer, så den bliver levende at se på og til forveksling ligner en helt almindelig tand.

Tilskud til plastfyldninger

Efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger benytter vi kun sølvfyldninger de steder, hvor det er absolut nødvendigt, eksempelvis hvis hullet ligger dybt i et område, der ikke kan holdes tørt. Ellers anbefaler vi i langt de fleste tilfælde plastfyldningen, som er et stærkt, smukt og holdbart valg. Du kan endda få tilskud fra sygesikringen, når du skal have lavet plastfyldninger på tyggefladerne.